top of page

SLOVENA Voices

Zvezdana Novaković je tokrat v projektu Slovena Voices (Slovena glasovi) povabila izjemne ljudske pevke, ki prihajajo iz različnih regij Bolgarije: Dobrdža, Rodopi in severna Bolgarija. Vse pevke so članice nacionalnega ansambla Filip Kutev, nastopajo pa tudi kot solistke.

 

Slovena vas bo popeljala nazaj v stari, davni, antični čas. Pojejo v specifični tehniki odprtih glasov, ki resonira in je bogata v ornamentih in drugih specifikah različnih slovanskih regij. Včasih njihovi glasovi postanejo tradicionalni instrumenti, kot so gadulka ali gaida. Sodobna klasična kompozicija in jazz harmonija, improvizirana v kombinaciji z zvokom tradicije, starodavno sreča moderno, pesmi slovanskih in balkanskih narodov – to je esenca zasedbe Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost, trenutek brez omejitev ali meja.

 

Avtor projekta, kompozicije, vokal, harfa: Zvezdana Novaković (SLO)

Gostujoči vokali:                                            Darina Zlatkova (BGR)

                                                                         Ivelina Dimova Ivanova (BGR)

                                                                         Tanja Prvanova (BGR)

DARINA ZLATKOVA, rojena v Zlatogradu, je rodopska pevka. Folklorna glasba in petje sta bili že v njeni družini, od malega pa se je udejstvovala na tako imenovanih saborih oz. folklornih festivalih, kot sta Koprivštica in Rožen. Sedaj je kot folklorna pevka zaposlena v prestižnem ansamblu Filip Kutev in drugih komornih sestavih, kot je Kvartet Judith.

 

IVELINA DIMOVA IVANOVA je pevka iz regije Dobrudža in je umetnica z zelo bogato glasbeno preteklostjo. Že kot majhna deklica je pokazala svoj talent in ljubezen do ljudske glasbe ter nastopila na mnogih tekmovanjih, festivalih in ljudskih srečanjih. Svoje znanje je nadgradila v srednji šoli in na akademiji za glasbo, smer folklorno petje. Sedaj zelo aktivno deluje kot solistka na nacionalnem radiu in televiziji, zborovodja in pevka v različnih skupinah, kot sta Kvartet Judith in skupina Gladiatori. Letos je izšla tudi njena prva glasbena plošča z naslovim Glas ot Dobrudža.

 

TANJA PRVANOVA je pevka iz severne Bolgarije, rojena v mestu Pleven. Končala je srednjo šolo za folklorno petje Ljubomir Pilkov in nadaljevala študij petja na Akademiji za glasbo v Plovdivu (AMTII). Zaposlena je bila kot folklorna pevka v ansamblu Trakija, sedaj pa je članica ansambla Filip Kutev. Za seboj ima bogato koncertiranje v različnih folklornih zasedbah, kot so trio Večernica in kvartet Denica.

bottom of page