top of page

Lučka, grah in pero

predstava za malčke 1+

Lučka, grah in pero je predstava za najmlajše gledalce, stare najmanj eno leto. Navdihnila jo je Kraljična na zrnu graha, ki je bila skupaj z drugimi Andersenovimi pravljicami prvič objavljena pred 180 leti. Predstava je namenjena našim najmlajšim obiskovalcem, tudi takim, ki so morda prvič v gledališču. Lučka, grah in pero je izjemno vizualna, zvočna predstava in je skoraj brez besed. Trije igralci izgovarjajo le nekaj medmetov, njihove glavne dejavnosti pa so petje, igranje na inštrumente ter animacija predmetov in lutk.

Kljub temu da nekateri malčki še nimajo razvitih vseh razumskih in čustvenih plati zaznavanja, jim takšno gledališče lahko ponudi lepo izkušnjo. Vizualne podobe predstave namreč slonijo na izsledkih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z vidnim zaznavanjem dojenčkov in malčkov. Zato ustvarjalci uporabljajo živahne in čiste barve, slikovite podobe, velike barvne ploskve in geometrijske oblike. Pomembno vlogo imajo glasba in pesmi.

 

Režiser: Katja Povše

Avtor: Po motivih H. Ch. Andersena Kraljična na zrnu graha

Avtorica likovne podobe: Špela Trobec

Skladateljica: Zvezdana Novaković

Kostumograf: Iztok Hrga

Oblikovalec luči: Kristjan Vidner

Oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj

Tjulenj

Vsak človek, vsaka žival in vsaka stvar ima dušo. To razumejo predvsem nam nerazumljiva, pozabljena, a še vedno živeča ljudstva, ki v rokah držijo niti obstanka kolektivnega nezavednega kulturnega spomina. Predstava sloni na motivih laponskih pripovedi in ljudskega izročila izginjajoče kulture. Od njih lahko izvemo in se ob njih zavemo, da obstajajo tudi drugačni načini komunikacije, kot je jezik.stvar ima dušo. To razumejo predvsem nam nerazumljiva, pozabljena, a še vedno živeča ljudstva, ki v rokah držijo niti obstanka kolektivnega nezavednega kulturnega spomina. Predstava sloni na motivih laponskih pripovedi in ljudskega izročila izginjajoče kulture. Od njih lahko izvemo in se ob njih zavemo, da obstajajo tudi drugačni načini komunikacije, kot je jezik.

Avtor: Matija Solce

Avtorica glasbe: Zvezdana Novaković

Režiser in avtor glasbe: Matija Solce

Avtor likovne podobe in scenografije: Brane Solce

Dramaturginja: Jelena Sitar Cvetko

Asistentka režije: Tjaša Bertoncelj

Igrajo: Miha Arh, Asja Kahrimanović Babnik, Zala Ana Štiglic, Filip, Zvezdana Novaković 

bottom of page