top of page

BOTRA SMRT

________________

Premiera projekta se je zgodila na rezidenci DOVOCIKEL - 5. novembra 2020 v Layerjevi hiši Kranj

 

Pevka in harfistka Zvezdana Novaković ZveN ter pripovedovalka Ana Duša vsaka s svoje strani grizeta naplavine zgodovine, prva skozi zgodbo, druga skozi pesem. Svoje delovanje združujeta v obliki pripovedovalskih koncertov, kjer so meje med muziko in besedo manj jasne in zamegljene. Ustvarjalki sta v preteklosti že sodelovali na tak način, tako za odraslo kot za otroško publiko. Tokrat bosta skozi besedila in melodije, ki v sebi nosijo odzvene tisočerih zgodovinskih situacij, iskali tiste, ki naslavljajo kaos, smrt, razkroj. Spreminjajo se načini udejanjanja, strasti in goni pa ostajajo isti in se vlečejo iz generacije v generacijo, iz stoletja v stoletje, iz ene družbene ureditve v drugo. Takšne situacije niso nove, zgodovina se skozi tisočletja znova in znova ponavlja. Iste ostajajo tudi pesmi in zgodbe, ki pa v vsakem novem kontekstu zvenijo na drug način.

Zaradi trenutnih razmer in upoštevanja vseh priporočil NIJZ za zamejitev epidemije COVID 19, vstop v Stolp Škrlovec za čas dogodka ni dovoljen, bo pa organiziran spletni prenos na Facebook profilu Layerjeve hiše. Vabljeni, da se nam pridružite na virtualnem koncertu, v živo!

 

ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZveN

Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Zvezdana Novaković ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. “Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila,” pravi.

https://www.youtube.com/watch?v=5OhATG4cIec

 

ANA DUŠA

Ana Duša (trenutno) deluje kot pripovedovalka, dramaturginja, prevajalka in pedagoginja. Dobrih deset let je delovala v pripovedovalskem kolektivu Za 2 groša fantazije ljubljanskega Radia Študent, samostojno pripovedovalsko pot pa je razvijala predvsem v okviru Pripovedovaskega Varieteja. V letih 2015-16 je bila del mednarodnega pripovedovalskega laboratorija pod vodstvom francoskega pripovedovalca Abbija Patrixa. V ljubljanski Vodnikovi domačiji vodi pripovedovalsko šolo, v okviru katere je kot mentorica in harfistka sodelovala tudi Zvezdana Novaković.

https://sigledal.org/geslo/Ana_Du%C5%A1a#Avdio

bottom of page